Onko uutiskirjeellä tulevaisuutta?

Tänään netin syövereissä nostettiin esiin kysymys sähköpostin käytöstä markkinoinnissa eli käytännössä kannattaako uutiskirje. 

Uutiskirjehän on siis pohjimmiltaan kasa koottuja huomionarvoisia viestejä siltä sivustolta, yritykseltä tai muulta palvelulta, jolta kirje on tilattu. Kirjeitä tilataan joissakin paikoissa ihan tietoisesti, toisissa se on luontainen osa palvelua itseään. Jopa puhelinliittymään kuuluu markkinointiviestejä, joita lähetellään asiakkaille ympäri maailmaa automaattisella systeemillä.

Yrittäjän näkökannasta tämä on loistava tapa markkinoida asiakkaille ja nostaa esiin mielenkiintoisia tapahtumia. Asiakkaan näkökulmasta taas uutiskirjeitä tulee pahimmillaan satoja viikossa eikä niiden sisältö tunnu erottuvan viime kirjeestä millään tavalla. Tästä sainkin sitten ajatuksen pohtia uutiskirjeen heikkouksia, parannusmahdollisuuksia ja tulevaisuutta yleensä, näin markkinoinnin näkökulmasta.

Esimerkkinä käytän itseäni, minun sähköpostiosoitteeni kun on joutunut jonkin pirullisen roskapostittajan myytävien osoitteiden listalle ja näin ollen saan pelkkää roskapostia noin 50 kirjettä päivässä.

Yksi asia mikä roskapostissa jää monesti yrittäjältä unohduksiin, on se että se on markkinointiviestittelyä.

Ne ovat mainoksia, markkinointia, uutiskirjeitä, kehotuksia siinä missä Lapuan Lankaliikkeenkin viestit. Näin suomalaisena roskapostin erottaa paremmin kun se tulee englanniksi, mutta yleisesti ottaen epäonnisen informaatiohaluisen yrittäjän viestit eivät eroa niistä, joita kutsutaan rakkaudella roskaksi. 

Saan siis viitisenkymmentä viestiä päivässä. Päivässä. Noin kaksi kirjettä joka tunti, joka päivä, joka viikko jo kuukausien ajan. Sähköpostittelu on yrittäjälle liki ilmainen tapa saada mahdollisimman paljon näkyvyyttä eikä näille roskapostittelijoille riitä kuin yksi tarjoukseen tarttuva ihminen tuhannesta, kun kulut on jo katettu. Näin postia lähetellään, sadalletuhannelle, miljoonalle, miljardille käyttäjälle päivittäin ja tämän myötä oikeista sähköpostiosoitteista on tullut arvokasta valuuttaa. Monesti hakkeroidut verkkopalvelut hyötyvät tästä, sillä kryptattujen salasanojen ansiosta ihmisten tiedot ovat turvassa eikä hakkereilla ole intressejä käyttää niihin resursseja koska sähköpostilistaukset on helppo myydä eteenpäin hyvällä tuotolla. Sinne meni minunkin sähköpostini, jonka vuoksi saan nyt päivittäin mainoksia aasialaisista postimyyntivaimoista ja potenssia parantavista taikapillereistä.

Mitenkäs tämä sitten liittyy uutiskirjeisiin? Noh, kuten aiemmin mainitsin, kirjeiden sisältö ei ole kovin erilaista.

Monesti kirjeet ovat yksiulotteinen yritys ottaa kontakti kuluttajaan.

Jokainen kirje sisältää käytännössä saman kaavan: ”Hei etunimi, tässä kauppias, minulla on hienoja asioita sinulle etunimi ja tällaisia tarjouksia ja haluan että annat minulle rahaa palveluksiani vastaan, terveisin kauppias”. Kirjeestä näkyy jo kauas, ettei sitä ole koostettu yksilötasolla, eikä se ole kirje minulle ihmisenä, vaan oikeastaan lista ehdotuksista lompakolleni. Usein käykin niin, että nämä varsin henkilökohtaisesti minua puhuttelevat viestit joutuvat suoraan roskakoriin, avaamatta. Tähän olen laskenut mukaan myös ne uutiskirjeet, jotka olen tarkoituksella tilannut. 

Uutiskirjeen tulevaisuudesta ei voi sanoa mitään ennen kuin totean että sen nykyinen taso on heikko. Se ei ole muuta kuin maahan heitetty kuponkilehtinen, se ei kosketa eikä puhuttele. Uutiskirje pelkkänä informaatiolähteenä on kuollut konsepti, johon ei kenenkään tulisi enää tarttua ilman spesifiä, todellista uutissisältöä. Harva yritys pystyy oikeasti tarjoamaan tämän.

Tulevaisuuden uutiskirjeen pitää olla kaksisuuntaista kommunikaatiota. 

image from Gratisography.com by Ryan McGuire.

image from Gratisography.com by Ryan McGuire.

Kuinka kirjoitan hyvän, erottuvan uutiskirjeen?

1.    Panosta otsikoihin. Otsikko ja lähettäjän nimi on sellaisia, jotka tilaaja näkee ensimmäisenä ja niiden perusteella hän tekee päätöksen, klikkaako viestisi auki vai ei.
2.    Panosta sisältöön. Hyvä sisältö annosteltuna harvemmin on miljoona kertaa parempi kuin ne miljoona viestiä. Lähetä uutiskirjeitä vain yksi kuukaudessa, ehkä mieluummin neljä vuodessa, vaikka vuodenaikojen mukaan. Näin erotut eikä jatkuva uutiskirjetulva aiheuta tuhoa brändillesi. 
3.    Panosta lukijan arvoon. Anna mukaan jotain extramahtavaa, siistiä, uniikkia. Tarjoa kaupanpäällinen etukoodilla, tarjous joka ei ole kaupassa, sisäpiirin tarinoita kaupasta muullakin kuin sellaisella asiakasta pelkäävällä tavalla. Anna jotain rehellistä itsestäsi, kirjoita kuin kirjoittaisit tuttavalle josta pidät.
4.    Panosta puhutteluun. Älä aloita kirjettä etunimiautomaatiolla, sillä se ei kerro lukijalle mitään muuta kuin että sinulla on hieno koodinpätkä lähetyspalvelussa. Lukija tietää oman etunimensä, eikä välttämättä koe että olette sinuttelutasolla. Se on myöskin väkinäinen tapa pitää toista ystävänä ilman minkäänlaista vuoropuhelua, puhumattakaan siitä että aiemmin mainitsemani roskapostit yleensä tukeutuu tähän keinoon vakuuttaakseen lukijansa. 
5.    Panosta ulkonäköön, onko kirje helposti luettavissa pikaisella vilauksella? Laita tärkeimmät ja huomionarvoisemmat/huomiota herättävimmät asiat kirjeen keskelle, jotta sisältö on parhaiten luettavissa. 
6.    Panosta kieliasuun, kirjoita viesti tuttavallisesti, hyvällä suomen kielellä ja rennolla otteella. 
7.    Panosta toimivuuteen, varmista että linkit johtavat siihen tuotteeseen josta kuva on tai josta puhut, varmista että kuvat toimivat ja että kirjeen lopusta löytyy kaikki palvelun tiedot sekä mahdollisuus peruuttaa kirje. 

Lyhyesti sanottuna uutiskirjeen tulevaisuus on yksilötason kommunikaatio, sen on puhuteltava saajaansa.

Muista, että hyvällä yrittäjällä on monta asiakasta, mutta hyvällä asiakkaalla vain yksi yritys.