Kuinka kohottaa itsetuntoa

Itsetunto luetellaan usein ihmisen heikkoukseksi ja monesti kuulee kuinka joku on kaikenlaista ja kuinka hänellä on sellainen ja sellainen itsetunto. Jotkut ovat itsevarmoja, jotkut taas epävarmoja. Ei aina ymmärretä sitä, että vaikka itsetunto vaikuttaa ihmisessä itsessään, se ei ole hänen ominaisuutensa. 

Itsetunto varsinkin on ympäristön tuote. Se koostuu niistä viesteistä, joita ihmiset ovat saaneet muilta. Jos heille on kerrottu negatiivisia huomioita ja korostettu tehtyjä virheitä, heille on kehittynyt oletus että he ovat huonoja tekemään. Jos heitä on tuettu ja heille on annettu tunnustusta onnistumisista sekä mahdollisuuksia voittaa itsensä, heillä on vahva ja positiivinen kokemus osaamisestaan.

Itsetunto on kuitenkin poikkeuksetta
syyn ja seurauksen aikaansaama,
minuuden kokemukseksi sisäistetty viesti. 

Epävarma ihminen voi olla vaikka kuinka vahva osaaja, mutta sabotoi itseään pidättelemällä osaamistaan tai antamalla kunnian muille, jotka eivät sitä kokonaisuudessaan ansaitse. Epävarma ihminen on helppo murtaa ja hallita, eikä näitä ominaisuuksia yleensä tule palkattua yritykseen. Sen sijaan palkataan se vahvalta vaikuttava omaa osaamistaan toitottanut henkilö, huolimatta siitä mikä on hänen osaamisensa taso.

Olisi aika oppia lukemaan ihmisiä hieman paremmin. Epävarmuus ei ole epäkelvon merkki, eikä itsevarmuus mikään positiivinen, vahventava piirre. Itsevarma ihminen saattaa olla jopa niin itsevarma, että hän ottaa pois muiden osaamisesta dominoimalla tilanteita. Itsevarmuus voi tehdä sokeaksi ja kukaan ei halua työlleen sokeaa työntekijää.

Kuinka sitten kohottaa itsetuntoa työpaikalla? Se prosessi on työläs ja aikaavievä, mutta kaiken työn arvoinen. Se myös parantaa työympäristön tunnelmaa enemmän, kuin yksi virikepäivä koskaan. Se tuo työkavereita lähemmäs toisiaan ja vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Työnantajana ja kollegana on äärimmäisen tärkeää
vahvistaa ihmisen positiivista kokemusta itsestään.

Ensinnäkin on välttämätöntä muistaa kehumisen tärkeys. En tarkoita mitä vaan kehumista, vaan sellaisia satunnaisia positiivisia huomioita, joita ei keksitä. Sellaisia rehellisiä. Vaikka ne olisivat vain sitä, että työkaveri syö lounasta joka päivä. Tai että hänen pöytänsä kulmalla on aina kirja tai kaksi. Älä kehu työkaverin ulkomuotoa, kehu hänen prosessiaan, kykyjä huomata ja yrittää, kykyä tehdä, osallistua ja onnistua. Kannusta häntä toimimaan, kysy häneltä mielipiteitä ja näkemystä, huikkaa ja hymyile spontaanisti aina välillä.

Tee epäonnistumisista osa yrityksen arkea ja koulutusohjelmaa. Virheen sattuessa ota ja järjestä juhlat. Anna epäonnistujalle selkääntaputus ja ota hänet mukaan prosessiin, jossa ongelmaa ratkotaan. Puhukaa virheistä avoimesti, muistelkaa niitä lounailla hauskoina anekdootteina ja kokekaa ne positiivisina, yrityksen toimiin vaikuttamattomina tapahtumina. Tehkää asioita positiivisen vahvistamisen kautta. 

Monessa yrityksessä riemuitaan sankarillisesti eeppisiä voittoja, jotka sitten kaikessa ainutlaatuisuudessaan syövät kokonaiskuvaa. Epiikkaa ei tapahdu joka tilaisuudessa, mikään firma ei ole maailman paras eikä parhainkaan porukka toimi saumattomasti yhteen. On paljon tärkeämpää antaa tilaa niille jotka nostattavat aaltoja sekä tunnustaa sitä miten kritiikki pitää lopputuloksen tarkempana. On tärkeää ottaa mukaan kaikki ne erilliset äänet ja muistaa arvostaa arjen pieniä sankaritekoja. On tärkeää antaa tunnustusta muistakin kuin parhaan prosentin toimista. Pienistä innovaatioista, väsymättömästä uskollisuudesta, kekseliäisyydestä ja kokeilunhalusta. Jopa kiukutteluista ja pienistä henkilökohtaisista voitoista.

Eikä itsetuntoa tule kohottaa ainoastaan niiltä, jotka sitä tuntuvat tarvitsevan. Sitä tulee kohottaa kollektiivisesti, yhteisöllisesti, yhdessä ja saman päämäärän nimissä. Jokaisella työntekijällä on tarve kokea onnistumisia ja mitä suurempi yritys on kyseessä, sitä enemmän siinä on massaan hukkumisen vaara. 

Nosta esiin läheisten kollegojen vahvuuksia,
huomaa heidän panoksensa
ja ota joskus asiaksesi oppia heistä jotain uutta. 

Ja järjestä illanistujaisia, tapahtumia, yhteisiä juttuja. Töiden tekeminen pääsee kukoistukseensa varsinkin silloin, kun työympäristö koetaan ystävällisenä, turvallisena paikkana, jossa jokaisella on ääni joka kuullaan.